donderdag 20 september 2007

L'hopital

Het ziekenhuis van Beni bestaat uit verschillende blokken. Aan iedere blok is er aan de buitenkant een afdak voorzien om te kunnen koken. Het ziekenhuis staat namelijk alleen in voor de medische zorgen. Eten, daarvoor moet de familie van de patiënt zelf voor zorgen.

Het is het ziekenhuis voor de laagste klasse. Er zijn nog een aantal privé-ziekenhuizen in de buurt, maar onbetaalbaar voor de gewone man. We worden hartelijk ontvangen en rondgeleid doorheen de verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Malaria en ondervoeding zijn het grootste probleem.

We lopen tussen de ziekenbedden, moeder en kind liggen te samen in één bed. Alles ziet er ouderwets maar verzorgd uit. De medische zorg is meer dan behoorlijk. Het meervoudige gebruik van naalden behoort hier gelukkig tot het verleden.

Ik kan het niet laten om de ballonnen boven te halen. De schittering in de ogen van de kinderen zowel als die van de moeders zijn indrukwekkend. Contact leggen is wel niet gemakkelijk en gek doen lijkt men niet te begrijpen. Heel zacht, even dichterbij, een hand dat doet deugd.

Op de materniteit gonst het van activiteit. 30 bedden en ze liggen allemaal vol, het is bandwerk. Het verlies van een mensenleven lijkt hier snel te worden ingevuld, hopelijk in een betere wereld.

1 opmerking:

Anoniem zei

Lieve mensen ,

Met veel deugd over het goede verloop lees ik jullie berichtjes,zeker met een diepe bewondering voor jullie inzet !!!
Uit het verre belgie stuur ik jullie allen veel oprechte gemeende groeten . Voor onze Jan dc toch nog echt wat extra knuffels hoor. Agnes A.